Αυτόνομη θέρμανση – Νόμος για την προώθηση συστημάτων αυτόνομης θέρμανσης στην βουλή

Υπο συζήτηση βρίσκεται η σύνταξη νόμου που θα προωθεί την αυτόνομη θέρμανση με ατομικούς λέβητες αερίου.

αυτονομη θερμανσηΗ πρωτοβουλία αυτή έρχεται ως απάντηση στο πρόβλημα ομηρίας που συναντάται σήμερα σε πολλές πολυκατοικίες που δεν βάζουν πλέον πετρέλαιο. Το αποτέλεσμα είναι οι ένοικοι να στρέφονται σε άλλες μορφές αυτόνομης θέρμανσης όπως τα τζάκια και οι ηλεκτρικές σόμπες.

Η δυνατότητα της αυτόνομης θέρμανσης με ατομικό λέβητα υπάρχει και σήμερα ωστόσο η αυτονόμηση απο το κεντρικό σύστημα θέρμανσης, απαιτεί την συγκατάθεση της γενικής συνέλευσης. Η ΔΕΠΑ προωθεί την λύση της αυτόνομης θέρμανσης με φυσικό αέριο και συζητά με την κυβέρνηση την δυνατότητα νομοθετικής παρέμβασης, ώστε η διαδικασία να γίνει απλούστερη αποδεσμεύοντας χιλιάδες νοικοκυριά που ουσιαστικά σήμερα υποχρεώνονται να καταφύγουν σε άλλες λιγότερο αποτελεσματικές και ακριβότερες μεθόδους θέρμανσης (όπως τα τζάκια, οι ηλεκτρικές θερμάστρες και τα κλιματιστικά)

Συγκριτικά η θέρμανση με φυσικό αέριο σήμερα είναι έως και 45% οικονομικότερη (κόστος ηλεκτρ. Kwh 0,125€ / κόστος Φ.Αερίου ανα Kwh 0,077€)
και με σημαντικά μικρότερη επιβάρυνση για το περιβάλλον (εκπομπές CO2, μικροσωματίδια)

Ενώ με βάση μελέτη του πολυτεχνείου (10/1/2013) η εξοικονόμηση απο την κατανάλωση ξύλου σε ανοικτές εστίες τζακιού είναι έως 67%

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα σήμερα, που σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσω όρο βρίσκεται σημαντικά αυξημένη, δίνοντας έτσι τάση για περαιτέρω μείωση της τιμής του. Σχετικές πιέσεις για την μείωση της τιμής του ασκούνται και απο την ΔΕΠΑ προς την GAZPRO που είναι και ο κυριότερος προμηθευτής της.

αυτονομία σε πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση

Αυτονομία σε πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση

Επίκαιρο όσο ποτέ, είναι στις μέρες μας το πρόβλημα της αυτόνομης θέρμανσης – αυτονομία σε πολυκατοικίες που έχουν σύστημα κεντρικής θέρμανσης. Πολυκατοικίες κατασκευασμένες πριν από αρκετά χρόνια εφαρμόζουν το σύστημα της κεντρικής θέρμανσης. Στο σύστημα αυτό, η θέρμανση μοιράζεται σε όλα διαμερίσματα ταυτόχρονα, ανεξάρτητα αν υπάρχει ζήτηση θέρμανσης ή και αν ακόμα βρίσκεται κάποιος ένοικος εντός του διαμερίσματος.

αυτονομία σε πολυκατοικίες

 

Προβλήματα που προκύπτουν σε πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση

Ώρες λειτουργίας θέρμανσης:

Όπως είναι λογικό, σε μία πολυκατοικία διαμένουν ένοικοι με διαφορετικές συνήθειες, διαφορετικά ωράρια εργασίας, διαφορετική φιλοσοφία αλλά και διαφορετική οικονομική δυνατότητα. Οι ώρες τις ημέρας που η χρήση της θέρμανση είναι απαραίτητη για τους ενοίκους ενός διαμερίσματος, μπορεί να είναι εντελώς άσκοπη για τους ενοίκους ενός άλλου διαμερίσματος της ίδιας πολυκατοικίας.

Οικονομία στην κατανάλωση πετρελαίου ή αερίου:

Με τη σημερινή οικονομική κατάσταση και την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, απαραίτητη είναι η μείωση των εξόδων κάθε πολυκατοικίας. Με το σύστημα κεντρικής θέρμανσης καταναλώνεται καύσιμο ακόμα και σε περιπτώσεις που θερμαίνονται τα σώματα ενός διαμερίσματος που την συγκεκριμένη στιγμή δεν κατοικείται! Επίσης λόγω διαφορετικών αναγκών θέρμανσης σε κάθε διαμέρισμα ανάλογα με τον όροφο, τον προσανατολισμό και γενικότερα τις θερμικές απώλειες, συχνά παρατηρείται η υπερβολική θέρμανση κάποιων διαμερισμάτων και η μη επαρκής κάποιων άλλων, με αποτέλεσμα άσκοπης δαπάνης και κατανάλωσης καυσίμου.

Κατανομή δαπανών θέρμανσης:

Συχνά, και όχι άδικα, δημιουργείται στους ενοίκους το αίσθημα αδικίας κατά τον υπολογισμό της οικονομικής συμμετοχής τους στη δαπάνη καυσίμου για τη θέρμανση της πολυκατοικίας. Ο υπολογισμός της κατανομής των δαπανών θέρμανσης, πραγματοποιείται σε πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση, χωρίς να λαμβάνεται υπ’όψιν ή πραγματική κατανάλωση ενέργειας σε κάθε διαμέρισμα, και χωρίς να λαμβάνονται υπ’όψιν αλλαγές στο σύστημα θέρμανσης που έχουν πραγματοποιηθεί από μετά την κατασκευή της πολυκατοικίας!

Τα προβλήματα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα τους διαρκείς διαξιφισμούς και τις συνεχόμενες διαμάχες μεταξύ των ενοίκων με επίκεντρο τη λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης.

 

Σύστημα αυτονομίας σε πολυκατοικίες με κεντρικής θέρμανσης

energy manager

 

Η λύση στα παραπάνω προβλήματα είναι η εγκατάσταση συστήματος μετατροπής της κεντρικής θέρμανσης σε αυτόνομη.

Ώρες λειτουργίας της θέρμανσης:

Με την αυτονομία σε πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση λύνεται οριστικά το πρόβλημα επιλογής των ωρών λειτουργίας της θέρμανσης. Ο κάθε ένοικος μπορεί να επιλέξει πότε θέλει να έχει θέρμανση, σε ποια θερμοκρασία, ακόμα και σε ποια δωμάτια και σε ποιους χώρους!

Οικονομία στην κατανάλωση πετρελαίου ή αερίου:

Με την εγκατάσταση του συστήματος αυτονομίας σε πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση, έχουμε κατανάλωση ενέργειας μόνο όταν ο ένοικος ζητήσει θέρμανση και στη θερμοκρασία που επιθυμεί. Το γεγονός αυτό συνεισφέρει σημαντικά στη μείωση της κατανάλωσης του καυσίμου. Επιπρόσθετα, μέσω του ελέγχου της θέρμανση σε κάθε δωμάτιο ξεχωριστά, ο κάθε ένοικος μπορεί να μειώσει την επιθυμητή θερμοκρασία θέρμανσης ή και να κλείσει εντελώς τη θέρμανση σε χώρους που δεν χρησιμοποιούνται ή που χρησιμοποιούνται ελάχιστα. Σε πολυκατοικίες που έχει εγκατασταθεί το σύστημα αυτόνομης θέρμανσης σε πολυκατοικίες έχει παρατηρηθεί (από τα στατιστικά στοιχεία της εταιρείας μας) μείωση της συνολικής δαπάνης καυσίμου κατά ποσοστό κατά μέσο όρο μεγαλύτερο από 30 % !

 Κατανομή δαπανών θέρμανσης:

Η κατανομή των δαπανών θέρμανσης πραγματοποιείται με βάση τις ενδείξεις των μετρητών – κατανεμητών ενέργειας που τοποθετούνται σε κάθε θερμαντικό σώμα. Το ποσό που πληρώνει κάθε ένοικος διαμερίσματος προκύπτει από την πραγματική κατανάλωση ενέργειας.

Με το σύστημα αυτονομίας σε πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση, επιτυγχάνεται τέλος στους διαξιφισμούς μεταξύ των ενοίκων, τέλος στην άσκοπη δαπάνη ενέργειας και χρημάτων, αύξηση της ποιότητας ζωής και του επιπέδου της άνεσης εντός των διαμερισμάτων, μείωση της εκπομπής ρύπων προς την ατμόσφαιρα κατά τη λειτουργία της θέρμανσης.

Εγκατάσταση συστήματος αυτονομίας σε πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση

Η εγκατάσταση του συστήματος μετατροπής της κεντρικής θέρμανσης σε αυτόνομη, πραγματοποιείται εύκολα και γρήγορα χωρίς να χρειάζεται η τοποθέτηση νέων σωληνώσεων ή νέων καλωδιώσεων.

αυτονομία-θερμιδομετρηση energymanager

Σε κάθε θερμαντικό σώμα όλων των διαμερισμάτων τοποθετείται ένας ασύρματος κατανεμητής – μετρητής κατανάλωσης ενέργειας καθώς και αντικαθίσταται ο ένας διακόπτης του σώματος  , από έναν θερμοστατικό. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα σε κάθε ένοικο να ορίζει πότε επιθυμεί θέρμανση, σε ποια θερμοκρασία και σε ποια δωμάτια. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης ασύρματων θερμοστατικών κεφαλών και κεντρικής μονάδα ελέγχου ώστε να πραγματοποιείται προγραμματισμός λειτουργίας της θέρμανσης από απόσταση.

 

danfoss link2

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο τηλέφωνο 210 988 16 16 ή επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας. 

αυτονομία σε παλιές πολυκατοικίες

αυτονομία σε παλιές πολυκατοικίες

Η αυτονομία σε παλιές πολυκατοικίες είναι πλέον πιο εύκολη και πιο οικονομική από ποτέ με το ολοκληρωμένο σύστημα energymanager από την Gazpro.

Το σύστημα energymanager παρέχει αυτονομία σε παλιές πολυκατοικίες , όπου υπάρχει κεντρική θέρμανση (δισωλήνιο σύστημα), δίνοντας τέλος στα προβλήματα της πολυκατοικίας και στους συνεχής διαξιφισμούς για τον καθορισμό των ωρών λειτουργίας της θέρμανσης, την αξιοπιστία στου συστήματος, τη δίκαιη και ακριβής κατανομή των δαπανών θέρμανσης, και πολλά άλλα. Με την τοποθέτηση των υψηλής τεχνολογίας μηχανημάτων μέτρησης της κατανάλωσης κάθε σώματος και του θερμοστατικού διακόπτη, έχετε λύσει οριστικά τέτοιου είδους προβλήματα.

Η αυτονομία σε παλιές πολυκατοικίες με το σύστημα energymanager σας παρέχει ανεξαρτησία στην κατανάλωση ενέργειας από του υπόλοιπους ιδιοκτήτες, αλλά και ανεξαρτησία θέρμανσης σε κάθε χώρο – δωμάτιο του διαμερίσματός σας, ξεχωριστά.

 

Σας δίνεται η δυνατότητα να έχετε θέρμανση όποτε θέλετε και για όσο θέλετε. Χωρίς νέες σωληνώσεις ή καλωδιώσεις!

Έχετε αυτονομία σε παλιές πολυκατοικίες με ασύρματη θερμιδομέτρηση. Εύκολα, γρήγορα και οικονομικά, αποκτάτε αυτονομία στη θέρμανση στο διαμέρισμά σας.

Το κάθε διαμέρισμα πληρώνει το ποσό που αντιστοιχεί στην κατανάλωση ενέργειας που έχει πραγματοποιήσει, με βάσει τις ενδείξεις των θερμιδομετρητών που τοποθετούντε σε κάθε θερμαντικό σώμα.

αυτονομία σε παλιές πολυκατοικίες

Τηλεφωνήστε μας για μία δωρεάν αυτοψία και προσφορά στην πολυκατοικία σας,

στο τηλέφωνο 210 988 16 16 .

ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας μας πατώντας εδώ.

Αυτονομία με θερμιδομέτρηση σε πολυκατοικίες με ωρομέτρηση

Μετατροπή της ωρομέτρησης σε θερμιδομέτρηση.

Με την εγκατάσταση συστήματος με θερμιδομέτρηση, επιτυγχάνετε δικαιότερη κατανομή των δαπανών.

Η εγκατάσταση μετατροπής της ωρομέτρησης σε θερμιδομέτρηση, είναι σύντομη και δεν δημιουργεί ιδιαίτερη εγκατάσταση. Μπορεί να πραγματοποιηθεί με την τοποθέτηση θερμιδομετρητών γραμμής εξωτερικά κάθε διαμερίσματος, ή με την τοποθέτηση θερμιδομετρητών – κατανεμητών σωμάτων σε κάθε θερμαντικό σώμα του διαμερίσματος.

θερμιδομέτρηση - αυτονομία θέρμανσης energymanager.com.grθερμιδομέτρηση - ασύρματος κατανεμητής σώματος sontex 556 αυτονομία θέρμανσης energymanager.com.gr

 

 

 

 

Και στις δύο περιπτώσεις η θερμιδομέτρηση πραγματοποιείται ασύρματα και μπορεί να συνδυαστεί με την εφαρμογή EnergyManager που σας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθείτε την κατανάλωση του διαμερίσματός σας.

Για οποιαδήποτε πληροφορία για την προμήθεια ή την εγκατάσταση εξοπλισμού για θερμιδομέτρηση ή για τον συνδυασμό με την υπηρεσία καταμέτρησης της κατανάλωσης και έκδοσης της κατανομής δαπανών θέρμανσης Energy Manager, μη διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 988 16 16 (τηλ. κέντρο 24 εξυπηρέτησης).

 

Διαφορά ωρομέτρησης με θερμιδομέτρηση:

Κατά το σύστημα της ωρομέτρησης, μετράται ο χρόνος (ώρες) κατά τον οποίο το διαμέρισμα έχει ζητήσει θέρμανση από το σύστημα θέρμανσης της πολυκατοικίας, και υπάρχει ροή ζεστού νερού νερού από την κεντρική στήλη προς το διαμέρισμα. Αντίθετα στην θερμιδομέτρηση, μετράται η ενέργεια που καταναλώνεται στο κάθε διαμέρισμα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη μέτρηση της ροής ζεστού νερού προς το διαμέρισμα αλλά και της διαφοράς θερμοκρασίας του νερού προσαγωγής και επιστροφής. Με τον τρόπο αυτό λαμβάνονται υπόψιν και οι εκάστοτε συνθήκες λειτουργίας του κάθε συστήματος θέρμανσης, καταλήγοντας σε μια πιο ακριβής μέτρηση της δαπανούμενης ενέργειας. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα κατανάλωσης που παίρνουμε από την θερμιδομέτρηση, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε την κατανομή των δαπανών θέρμανσης της πολυκατοικίας πιο δίκαια και πιο κοντά στην πραγματική κατανάλωση.

 

Αυτονομία θέρμανσης EnergyManager

Αυτονομία θέρμανσης με την web εφαρμογή EnergyManager.

Με την επαναστατική και καινοτόμα εφαρμογή EnergyManager,

η αυτονομία θέρμανσης σε πολυκατοικίες έγινε πιο εύκολη και

πιο προσιτή από ποτέ.

Η εφαρμογή EnergyManager, συνεργάζεται με το εγκατεστημένο

ασύρματο σύστημα για αυτονομία θέρμανσης, με θερμιδομετρητές

της Ελβετικής εταιρείας Sontex.

energymanager.com.gr αυτονομία θεέρμανσης

Είναι συμβατό, τόσο με τους θερμιδομετρητές θερμαντικών σωμάτων,

όσο και με τους θερμιδομετρητές γραμμής. Με τον τρόπο αυτό,

μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολυκατοικίες που έχουν είτε μονοσωλήνιο

είτε δισωλήνιο σύστημα θέρμανσης.

αυτονομία θέρμανσης energymanager.com.grαυτονομία θέρμανσης energymanager.com.gr

Η εφαρμογή EnergyManager αποτελεί μια web εφαρμογή παρακολούθησης

της κατανάλωσης, αλλά και έκδοσης της κατανομής δαπανών θέρμανσης.

Ο χρήστης, μπορεί να εισέλθει στο σύστημα, επισκέπτοντας την διεύθυνση:

energymanager.com.gr και εισάγοντας το όνομα χρήστη (username) και τον

προσωπικό κωδικό εισόδου (password), που του έχει σταλεί, την ημέρα

ενεργοποίησης του λογαριασμού του.

αυτονομία θέρμανσης energymanager.com.gr

Στην αρχική οθόνη, μετά την είσοδο του, ο χρήστης βλέπει την κατανάλωση

σε κάθε θερμαντικό σώμα (στην περίπτωση που έχουν τοποθετηθεί

κατανεμητές σωμάτων) όπως αυτή έχει καταγραφεί, κατά την τελευταία

ημερολογιακά μέτρηση κατανάλωσης. Οι πληροφορίες αυτές, παρουσιάζονται

τόσο σε έναν πίνακα τιμών, όσο και σε δύο γραφήματα (πίτας και στηλών).

 

Στην επόμενη οθόνη παρουσιάζεται η συνολική κατανάλωση ανά δωμάτιο,

που πραγματοποιήθηκε κατά τον προηγούμενο μήνα. Οι τιμές αυτές,

είναι ανεξάρτητες από το πλήθος των μετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν

τον συγκεκριμένο μήνα. Και πάλι υπάρχει η παρουσίαση των δεδομένων

σε πίνακα τιμών, αλλά και γραφημάτων.

 

Στην επόμενη οθόνη, παρουσιάζονται συγκριτικά στοιχεία και διαγράμματα.

Η σύγκριση πραγματοποιείται ανάμεσα στην κατανάλωση του προηγούμενου

μήνα και στην κατανάλωση του αντίστοιχου μήνα, κατά το προηγούμενο έτος.

Τα στοιχεία αυτά βοηθούν ιδιαίτερα στην εξαγωγή συμπερασμάτων για την

κατανάλωση και την οικονομία που πραγματοποίησε ο κάθε χρήστης.

Σε κάθε οθόνη, υπάρχει επίσης ένας μετρητής κατανάλωσης, ο οποίος

παρουσιάζει τη συνολική κατανάλωση του διαμερίσματος από την αρχή του

τρέχοντος έτους.

Ο χρήστης μπορεί να εισέλθει στην εφαρμογή χρησιμοποιώντας ένα

πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο (φυλλομετρητής – browser) και

μπορεί εύκολα και γρήγορα να έχει πρόσβαση στα στοιχεία κατανάλωσης

του διαμερίσματός του οποιαδήποτε στιγμή, όλο το 24ωρο και από

οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη βρίσκεται. Η λειτουργία της εφαρμογής,

υποστηρίζεται τόσο σε Η/Υ (σταθερό ή φορητό – laptop – netbook), όσο

και σε tablets, PDAs, ή smartphones.